HC Strakonice

Tři výhry ze závěrečného kola třetích tříd

Poslední kolo soutěže 3. tříd jsme odehráli na zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci, kde nás čekali nároční soupeři: Střelci Jindřichův Hradec a HC kohouti Tábor.  Oba tyto týmy patří k tradičním hokejovým baštám a v mládežnických kategoriích se pyšní dobrými výsledky. V sezóně jsme Tábor doma porazili 16:7 a 13:8 a se Střelci prohráli 4:28 a 2:8. Na poslední zápas sezony jsme jeli v téměř kompletní sestavě a byli jsme zvědaví zda zopakujeme nečekané výhry proti Táboru a kam jsme se posunuli oproti Střelcům. Nastoupili jsme v sestavě s brankáři Tomáš Stehlík  a Veronika Staňková. V prvním mužstvu Jakub Mirvald – Marek Brabec – Michal Bažata – Šimon Ladman – Marek Šiška – Ondřej Šilhavý a Matouš Vondrášek.

Sestava druhého družstva Filip Toman – Matěj Vilánek – Jakub Malec – David Šindelář – Sebastián Chalupný – Libuše Burdová a Anička Rodová. Trenéři František Burda a Marek Hrubý.

Na Áčku jsme proti Střelcům Jindřichův Hradec odehráli ospalé a nevýrazné utkání, které nabídlo z naší strany jen několik pěkných akcí. Brzký ranní odjezd zjevně mužstvu nesvědčil a ani kvalitní rozcvička to nezlepšila. Přes chvílemi bojovný výkon porážka 18:6 odpovídala předvedené hře. Trenér Hrubý zbytečně burcoval celé mužstvo, ale procitnutí nepřicházelo.

U Béčka jsme v úvodu získali herní i gólovou převahu a  dostali se do vysokého vedení 10:2. Přestože jsme předváděli pěknou hru po celém kluzišti se slušnou obranou. Ve druhé polovině jako by mužstvo usnulo a soupeř začal branku po brance dotahovat po našich zbytečných útočných chybách, které vyvrcholily, když Střelci ujížděli sami ve všech třech hráčích na naši brankářku. Naštěstí i nám se podařilo občas skórovat, a tak jsme do závěru uhájili výhru 15:13. V první polovině jsme byli lepším týmem a bohužel trochu snadno přišli k většímu vedení a v závěru utkání zcela propadali. O přestávce mezi zápasy proběhl v šatně velký přerod a padla i hlučnější motivační slova na probuzení hráčů.  

V druhém utkání proti kohoutům z Tábora si na Áčku polovinu utkání, hráči ještě pospali a nechali soupeře odskočit o sedm branek až na 3:10. V posledních střídáních druhé třetiny se podařili vsítit velmi rychle 4 branky a třetí třetina byla již v plné dominanci strakonických hráčů a slavili tak konečnou výhru 15:12. Trenér Hrubý hráče pochválil za závěr utkání, kdy hra začala odpovídat jeho představám, jak v bojovnosti, tak v herních dovednostech a zakončení. Obě trojice v závěru tvořili hru a skórovali a proto se podařilo mužstvu celý výsledek otočit.

Na Béčku se v úvodu utkání hrál vyrovnaný hokej a po pěkné první třetině s mnoha šancemi na obou stranách jsme v závěru inkasovali a prohrávali 0:1. Od druhé třetiny jsme převzali aktivitu a dostali se do vedení 5:3, které jsme v závěru několika brankami navýšili až na konečných 10:3. Velmi příjemné bylo malé množství obdržených branek, ke kterému pomohla jak zlepšená obranná bojovnost, bruslení,  tak velmi dobrý výkon brankářky Veroniky Staňkové.

Z obou  zápasů nás provázejí smíšené pocity, hlavně za utkání s Jindřichovým Hradcem. Na druhou stranu tři výhry proti těmto klubům jsou velkým příslibem. Z posledních 18 zápasů obou týmů A a B jsme prohráli pouze 4!!! Z toho po vyrovnaných utkáních na Áčku 8:10 s Vimperkem, 12:14 s Milevskem.  Na Áčkové straně odehráli kluci famózně druhou polovinu utkání s Táborem. Naopak velmi mdlý výkon z prvního zápasu je varováním, že kdo nebude makat nebude vyhrávat. Velmi dobře se střelecky prosadil Michal Bažata. Ve vyrovnané šestici se prosadilo opět více střelců a nakonec převládla euforie a spokojenost z pěkného závěru. Kromě klasických více brankových střelců, Bažata, Šiška, Mirvald, Ladman a Brabec se výtečně do hry zapojili Ondra Šilhavý a Matouš Vondrášek. V závěru pak několika pěknými zákroky podržel tým brankář Tomáš Stehlík.  Na Béčkové straně jsme vyhráli obě utkání a 14 branek střelce Sebastiána Chalupného bylo krásným počinem. Čtyři branky vstřelila Libuše Burdová, tři branky dal Jakub Malec, dvě branky Filip Toman a po jedné Matěj Vilánek a David Šindelář. Druhý zápas pak byl pro všech sedm hráčů takový jaký bychom si představovali, jak do obrany tak i do útoku.  Velmi pěkný bojovný zápas odehrál David Šindelář, který se výborně vracel do obrany a jeho nahrávka před branku na třetí gól Malcovi byla přímo ukázková, stejně jako najetí střelce. Dobrý zápas odehrála Anička Rodová, stejně jako Matěj Vilánek. Za závěrečné utkání musím pochválit všechny hráče obou týmů.

Text: František Burda